Acasă » Dezvoltare personala » Uita-te in ochii mei sa-mi spui ce simti.

Uita-te in ochii mei sa-mi spui ce simti.

privitul in ochi

Salut ! Bine te-am regasit pe blog !

Voi vorbi azi despre ochi si despre puterea privirii.

“Ochii sunt oglinda sufletului”

Aceasta fraza des folosita s-a dovedit a fi si foarte adevarata.

Ochii iti arata multe despre ce simte celalalt daca stii sa analizezi. Emotii ca frica, bucuria, tristetea se pot citii usor in ochii unei persoane. De multe ori cand vrem sa stim cum se simte cealalta persoana incercam sa ne uitam in ochii ei.

Ochii sunt un fel de punte intre persoane. Ai observat vreodata doua persoane care se uita in ochii si vorbesc ? Parca se inteleg de minune. Intre ei parca este o conexiune. Aceea conexiune se numeste raport, si se formeaza atunci cand cei doi oameni se inteleg reciproc si se simt bine in compania celuilalt. Raportul este forma cea mai suprema de comunicare dintre doua persoane. Dar nu voi vorbi despre asta acum.

Totusi atentie cu privitul in ochi. In civilizatia noastra occidentala este politicos ca doi oameni sa se uite in ochi cand vorbesc, dar in unele civilizatii asiatice este considerata ca o mare forma de lipsa de respect. De aceea asiatici pleaca capul cand vorbesc.

Dupa privire se pot distinge si persoanele cu mai multa incredere in sine. In primul rand ele merg pe strada cu privirea ridicata si incearca sa se uite in ochii oamenilor care trec pe langa el. Oameni care merg cu capul in pamant mie imi dau impresia ca au o multime de probleme. Ca si cum problemele ii apasa in jos :)

Totodata, intr-o conversatie este considerata mai supusa persoana care isi ia primul privirea de la cel cu care vorbeste. Chiar daca intoarce capul sa se uite dupa ceva si pare justificat asta este doar o scuza ca sa nu mentina privirea.

Apropo de asta. Cand cineva vorbeste cu tine si intoarce capul sa se uita la drum sau oriunde altundeva in afara de tine, aceea persoana nu se simte confortabil si cauta o cale de iesire din conversatie.

Un exemplu foarte bun legat de puterea privirii in ochi am intalnit in filmul Tyson, documentar despre viata campionului la box Mike Tyson. O sa redau citatul asa cum se exprima el.

[…] Odata ce ajung in ring sunt un zeu. Nimeni nu ma poate bate. Ma misc putin prin ring dar ma uit intotdeauna la oponentul meu. Chiar daca pare pregatit sa ma bata rau. Ma uit la el. Nu-mi misc privirea. Si deodata vad o spartura in armura, boom, se uita putin in jos, acum stiu ca il bat. Arbitrul ne cheama la centrul ringului iar el se uita la mine cu o privire puternica, ca si cum nu ii este frica. Dar deja a gresit cand s-a uitat in jos aceea miime de secunda. Stiu sigur ca il bat. O sa lupte din greu primele doua sau trei runde dar stiu ca i-am distrus starea de spirit [..]

Rezultatul ? Tyson castiga in primele runde titlul de campion mondial la varsta de doar 20 de ani, devenind cel mai tanar campion din istorie. Citatul e mult mai lung. E un documentar ce merita vazut pentru a invata ceva despre curaj si despre frica.

Cam atat pentru azi.

Retine !

  • Prin privire transmitem emotii, trairi.
  • Persoanele care mentin mai mult contactul vizual sunt mai dominante.
  • Uitate intotdeauna in ochii celui cu care conversezi !

Ma gandeam sa incep o serie de articloe despre limbajul trupului si ce transmite acesta. Se zice in comunicare ca limbajul trupului conteaza undeva la 60 %, tonul vocii 30% iar ceea ce spunem mai putin de 10 %.

Asa ca daca esti interesat te rog din nou sa imi dai un semn prin orice mijloc. Stay alfa !

One thought on “Uita-te in ochii mei sa-mi spui ce simti.

  1. Interesanta idee, eu sunt pentru. Prima parte e destul de ambigua… Imi place mai ales exemplul ales, iar “Retine” de la final m-a dat pe spate pentru ca e practic si la obiect.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s